Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co je ještě horší než populismus? Antipopulismus!

Už je to hodně let, co se u nás začalo šířit jedno takové nepěkné slovíčko. Poslední dobou se však jeho nadužívání stalo nesnesitelným. Nikdo se netrápí jeho definováním, ale jako argument funguje perfektně.

Už je to hodně let, co se u nás začalo šířit jedno takové nepěkné slovíčko. Poslední dobou se však jeho nadužívání stalo nesnesitelným. Nikdo se netrápí jeho definováním, ale jako argument proti názorovému odpůrci funguje perfektně. Jako každá pejorativní nálepka se hodí vždy, chybí-li věcné argumenty. Při argumentaci v našem pokřiveném mediálním prostoru totiž nejde o nalezení pravdy, nýbrž o vítězství, nebo alespoň o neprohru ve veřejné debatě. Přestože nálepka populismu v našem mediálním prostředí žádný racionální věcný obsah nemá, lze z kontextu jejího nadužívání dovodit následující myšlenkové schéma:

Kdo je to populista? Populista je politik, který prosazuje jednoduchá řešení složitých problémů, čímž chce získat na svou stranu voliče a dostat se tak k moci, nebo se u moci udržet. To však samo o sobě žádnou negativní konotaci nemá. Každý politik se chce dostat k moci, aby mohl prosazovat své názory. Ostatně ústavou zakotvený politický pluralismus je v demokratickém právním státě založen právě na volné soutěži politických stran a hnutí. Proto je třeba k dotvoření negativní nálepky připojit názor, že jednoduchá řešení a priory neexistují a k řešení složitých problémů nikdy nevedou. Naopak vytvářejí problémy nové. Populista tedy za účelem získání moci (nebo za účelem jejího udržení) prosazuje sice navenek jednoduchá (většině srozumitelná a líbivá) řešení problémů, ale v jádru řešení nesprávná, která vlastně žádnými řešeními nejsou. Pokud bychom výše uvedenou kvazi definici přijali, co z úspěchu populistů u voličů vyplývá? Volič, který volí populisty, je buď hloupý, nebo nevzdělaný, nebo nemá dostatek informací. Kdyby hloupý a neinformovaný nebyl, věděl by, že jednoduchá řešení problémů neexistují a nemohl by volit politiky, kteří taková řešení nabízejí.

Zaujetím takovéhoto postoje se však daleko nedostaneme. Jaké řešení je dostatečně složité a komplikované, aby odpovídalo složitosti a komplikovanosti problému? Jak budeme zjišťovat čistotu úmyslů, tj. že politik svá řešení problémů nečiní v zájmu své voličské skupiny (aby dostal hlas ve volbách), ale v zájmu celku? O problematičnosti případného hodnocení rozumově volní vyspělosti různých skupin voličů ani nemluvě. V konečném důsledku je takovýto postoj (máme tu populisty) popřením zastupitelské demokracie jako takové, neboť zpochybňuje účelnost a efektivnost svobodných a demokratických voleb, ve kterých se má uplatňovat všeobecné, rovné, tajné a přímé volební právo. S ohledem na skutečnost, že nálepka populismu nadužívaná ve veřejných debatách má toliko pejorativní obsah a neodpovídá žádné z jeho politologických definic, bude nejlepší dostat do veřejné debaty antinálepku. Definujme si proto antipopulistu.

Kdo je to antipopulista? Poznávacím znamením je to, že sám ostatní nálepkuje, tj. označuje názorové odpůrce za populisty (popř. za aktivisty, extremisty atd.), se kterými skoro nemá smysl o něčem diskutovat, protože je to skoro až nedůstojné. Často můžeme v okamžiku, kdy antipopulista nálepkuje, pozorovat jakési jeho těžko skrývané vnitřní pohrdání – nejraději by si nad populistou odplivl, neboť jej považuje za morálně vadného a intelektuálně méněcenného, zatímco sám sebe vidí jako morálně čistého, vědoucího a spravedlivého. V těchto náboženských halucinacích určitě nechybí pastýřská hůl, o kterou se při svém kázání opírá. S drzostí sobě vlastní označuje sám sebe za demokrata v opozici vůči populistům, kteří demokraty nejsou. Rychle však k samotnému návrhu definice:

Antipopulista je politik, který se řešením problémů nezabývá (na rozdíl od populistů). Problém, který se nevyřeší sám, nestojí za jeho pozornost. V ekonomické oblasti je typickým příkladem náboženská víra v zázračné schopnosti tzv. neviditelné ruky trhu. Většinu obyvatel považuje za neinformované hlupáky, zatímco sám sebe (ironicky by se chtělo říci: spolu s Platónem) za příslušníka třídy vyvolených. Voliči jsou dobří hlavně k tomu, aby mu dali hlas ve volbách. Následně by měli ve své hlouposti (pokud snad s jeho kroky nesouhlasí) pokorně a mlčenlivě setrvat po celé volební období při vědomí, že jimi vyvolený antipopulista ví mnohem lépe než oni sami, co je a co není pro jejich dobro. I kdyby se populističtí voliči stavěli po volbách na hlavu na přeplněných náměstích, principiální antipopulista neuhne. To je ostatně mezi těmito elitáři velmi magické slovo – když se řekne, že se neuhne, to se jim najednou jakoby oko zaleskne. Především však přihlouplé populistické obyvatelstvo tito „polobozi“ ochrání před populistickými politiky, na jejichž rozpoznání mají vyvinutý šestý smysl.

Dalším poznávacím znamením antipopulisty je to, že před volbami nic konkrétního raději neslibuje (na rozdíl od populistů). Problém po volbách pak nespočívá v neplnění předvolebních slibů (jako je tomu prý u populistů), nýbrž v prosazování změn, které antipopulisté před volbami tají prostřednictvím různých jinotajů (obecných a abstraktních floskulí). Namátkou třeba takový „malý levný stát“ – ironicky se chce říci, že jde o velmi populistickou představu, za kterou však lze dobře schovat všelijaké prasárny (pardon: bohulibé pokusy) na důchodcích, nemocných, zdravotně postižených a jiných skupinách, které se nemohou či neumějí bránit. Typickým příkladem z minulosti je zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví, vyvedení peněžních prostředků z pojistného na veřejné důchodové pojištění do tzv. druhého soukromého pilíře atd. Opomenout se nedá rozdělení Československa (elitář má jenom jednu trpělivost se Slovákem – nikoho se na nic neptá ani před volbami ani po nich – hlavně ne hloupých obyvatel). Nevyzkoušené je ještě zavedení školného – to nás ještě od antipopulistů čeká. Samozřejmě to nebude předvolební slib – tak naivní antipopulisté zase nejsou, aby prozrazovali potencionálním voličům, jaké konkrétní prasárny (pardon: bohulibé kroky) budou dělat, když se dostanou k moci. To by je nikdo nevolil že.

Nejčastěji se antipopulisté přirozeně rekrutují z řad pravicových politiků. Po pádu totalitního režimu totiž stále (i po 33 letech) těží z jakéhosi pravicového primitivismu, založeného na tom, že levice se díky roli KSČ v období nesvobody historicky poněkud znemožnila. Důkazem tohoto primitivismu je příslovečná představa o tenisové raketě, která by v komunálních volbách do pražského zastupitelstva vyhrála, byla-li by ovšem na kandidátní listině jedné nejmenované rádoby pravicové strany (na kandidátce levice by to nefungovalo). Dalším důkazem je empirická zkušenost, že nejvíce různých profesních komediantů, tj. osob kteří politice vůbec nerozumí, neomylně míří do pravicových stran. Stačí jim totiž naučit se několik pravicových zaříkadel (všichni známe), které následně mohou úspěšně papouškovat až do omrzení.

Závěrem: Antipopulismus je projevem intelektuální lenosti. Ve veřejných debatách by měla být nálepkujícímu vždy položena otázka, zda nálepka má být chápána jako výraz morálního pohrdání pouze populistickými politiky, nebo též jejich populistickými voliči. Dále by měl být nálepkující antipopulista vyzván, zda by neráčil osvětlit, zda svůj návrh řešení (resp. neřešení, neboť problémy se přeci vyřeší samy) činí v zájmu úzké skupiny svých antipopulistických voličů, nebo snad v zájmu celku, včetně voličů populistických :-), a pokud tak činí v zájmu celku, co tajemného činí tento návrh nepopulistickým.  

Kromě toho navrhuji udělovat ve veřejných debatách antipopulistům nálepku „samozvaný elitář“ – nic neslibuje, řeší jen sám sebe, a jenom tak je – nanejvýš hlídá, zda kolem nejde populista, aby ho rychle onálepkoval. No kdo by ho nevolil?

Autor: Jan Pavelec | čtvrtek 13.10.2022 16:36 | karma článku: 23,50 | přečteno: 683x
  • Další články autora

Jan Pavelec

Premiér Fiala svými výroky vůbec neohrožuje svobodu a demokracii.

Premiér Fiala svými výroky nechce rozpoutat občanskou válku. Chce si jimi jen dopomoci k vítezství ve svobodných volbách. Poraženými mají být populisté a extrémisté (politici a jejich voliči), kterým tuto zemi nehodlá přenechat.

16.4.2024 v 14:35 | Karma: 33,62 | Přečteno: 939x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma: 16,49 | Přečteno: 341x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma: 21,86 | Přečteno: 385x

Jan Pavelec

V. Kovářová, Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné (...Tak pravil Zarytýreformista)

Nutkavá potřeba některých politických stran neustále něco reformovat, není naplněním životní nutnosti, nýbrž extrémním výronem voluntarismu a antisystémismu. Životní nutností je zmizení těchto stran v propadlišti dějin.

15.12.2023 v 17:08 | Karma: 8,96 | Přečteno: 162x | Diskuse

Jan Pavelec

Soukromoprávní regulace cen elektřiny u výrobce

Něco málo k popletené představě o tom, že ochrana minoritních akcionářů spočívá v tom, že ČEZ musí levně vyrobenou elektřinu prodávat za cenu, jejíž výše je v rozporu s dobrými mravy a v rozporu s prodejními cenami před rokem 2022

9.12.2023 v 13:32 | Karma: 28,83 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 21
  • Celková karma 25,05
  • Průměrná čtenost 875x
Kromě práva, které jsem vystudoval, se zajímám o politiku, filozofii, makro-ekonomii, sport, společenský vývoj.

Jednou budem dál (možná) - k tomu nám dopomáhej AGI, resp. CML. 

Seznam rubrik