Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Burza v Lipsku vznikla čistě jako důsledek otevřeného jednotného trhu zemí evropské osmadvacítky (ještě s Velkou Británií). Protože pokud může elektřina volně plynout přes hranice, je logické, že vznikla burza, přes kterou ji obchodníci nakupují. A protože burza je místo, kde se nejsnadněji kontinuálně maximalizuje zisk, zcela logicky na ni zamířili i čeští producenti elektřiny.„Na burze dodavatel potká na jednom místě nejvíc poptávek odběratelů, což je pro něj samozřejmě výhodné. Burza však zároveň funguje jako vyrovnání maximálních a minimálních cen, protože všichni vidí, za kolik se obchoduje, takže výsledkem je něco, co by se dalo nazvat optimální cenou s ohledem na průnik nabídky a poptávky Ve svobodné soutěži se tu střetávají prodávající a nakupující z bohatých i chudých zemí, Němci a Francouzi stejně jako Češi, Bulhaři či Rumuni. Výsledná cena elektřiny tedy musí být akceptovatelná nejen pro bohaté Němce, ale i pro chudé Bulhary.

0 0
možnosti

A teď kdybyste nám ještě napsal proč tomu tak není.

Třeba proč mají stále rostoucí ceny elektřiny a dalších energií plné zuby i ti bohatí Němci. Proč Goodyear, BASF a další firmy stěhují výrobu z Evropy?

Proč mají chudí Češi nejvyšší ceny elektřiny v Evropě a možná dokonce na celém světě? Měřeno paritou kupní síly, která zahrnuje mj. i odlišné sazby DPH a výši průměrných mezd.

Takže ne jen přepočet přes kurzy měn.

0 0
možnosti
Foto

J52o78s15e76f 25B59á71r21t27a

9. 12. 2023 19:04

Vládu zajímá jen přísun peněz do státního rozpočtu - čím vyšší cena tím vyšší DPH. Snížení konkurence schopnosti firem a následný jejich úpadek je nezajímá.

2 0
možnosti
Foto

To je víc jak dobře, že vládu zajímá přísun peněz do státního rozpočtu. Jak jinak umazat dluh a dluh u bank s masným úrokem. Nebo to mají platit vnuci.

0 0
možnosti

Pro začátek by stačilo odstoupit od systému emisních povolenek.

Při současných vysokých cenách energií, kdy všichni ve vlastním zájmu sešlapali jejich spotřebu, přestávají povolenky mít smysl a staly se jen nástrojem spekulací.

Kdo by měl obavu z menšinových akcionářů může na to jít jinak:

ČEZ ať si maximalizuje zisk jak uzná za vhodné.

Stát ale může jako většinový akcionář rozhodnout, že se celý převede do rezervního fondu.

Aby se pak z toho fondu mohly budovat další jaderné bloky.

Takže žádné dividendy nebudou ani windfalltax.

Akcionáři uvidí, že se vláda stará o budoucnost a ne že pošle peníze do státního rozpočtu na financování nejrůznějších ptákovin a zbytek dá 30% akcionářů.

To přece žádný soud nemůže napadnout a kdyby to mělo znamenat, že akcie menšinových akcionářů (kteří jsou zvyklí na rychlé peníze) ztratí na hodnotě, žádná škoda, budou levněji k mání.

1 0
možnosti

Pane Kindle, ČEZu se nemusíte zastávat, dělá to dobře a já s Vámi souhlasím. Můj vhled do cenovech relací, ať už evropskejch či českejch, není tak odbornej jako ten Váš a přiznávám, že mi je to i šumák. Jen mi vadí, že mi letos poprvé nedali prachy na dřevo, ale poslali to vlastně mojí ženě . Díky za zastavení.

0 0
možnosti

Záleží na úhlu pohledu. Já, jako minoritní akcionář letos pobral trojnásobek, co normálně. Ne, Bavoráka si za to nekoupím, ale věřte, na ČEZ a pana Fialu, nedám dopustit. A to jsem ani nemusel hnout prstem, stačilo jen natáhnout dlaň, tedy, letos pomyslně. Vždy mi to totiž paní u přepážky vyplatila na prkno, tentokrát to poslali, bohužel, na účet, kerej spravuje moje žena. Ale jo, všechno má svůj rub.

Letošek, nás holotu, ČEZ s přikejvnutím vlády opět pěkně dře a tak se těším na příští dividendy. Jak říkám, záleží z který strany na to koukáte.

1 2
možnosti
Foto

ČEZ prodává elektřinu za cenu, která je stejná v celé Evropě. ČEZ dal do rozpočtu státu v roce 2022- 100 miliard.

0 6
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 25,05
  • Průměrná čtenost 875x
Kromě práva, které jsem vystudoval, se zajímám o politiku, filozofii, makro-ekonomii, sport, společenský vývoj.

Jednou budem dál (možná) - k tomu nám dopomáhej AGI, resp. CML. 

Seznam rubrik