Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soukromoprávní regulace cen elektřiny u výrobce

Něco málo k popletené představě o tom, že ochrana minoritních akcionářů spočívá v tom, že ČEZ musí levně vyrobenou elektřinu prodávat za cenu, jejíž výše je v rozporu s dobrými mravy a v rozporu s prodejními cenami před rokem 2022

Kromě veřejnoprávní regulace, viz polemika zde: M. Šichtařová, Za drahé energie může ideologie, je ve hře i mnohem efektivnější regulace soukromoprávní, neboť stát je (jak známo) většinovým akcionářem ČEZ. K popletené představě o tom, že ochrana minoritních akcionářů spočívá v tom, že ČEZ musí prodávat levně vyrobenou elektřinu za cenu, jejíž výše je v rozporu s dobrými mravy a v rozporu s cenami, za které ji prodával před rokem 2022 uvádím následující:

V obecném povědomí není příliš známé pravidlo obchodního práva, že akciová společnost je typem kapitálové obchodní společnosti, která podle zákona o obchodních korporacích nemusí být založena (pouze) za účelem podnikání, tj. za účelem dosahování zisku, ale např. též za účelem uspokojování určitého veřejného zájmu, např. zájmu obyvatel státu na dodávkách elektrické energie (jakožto ve 21. století nezbytného životního statku) za přiměřené ceny. Je-li účel založené obchodní společnosti též obecně prospěšný, nemůže její představenstvo tvrdit, že musí prodávat své produkty co nejdráž, neboť cílem není výlučně maximalizace zisku, ale též saturace určitého konkretizovaného veřejného zájmu. Akciová společnost ČEZ vznikla transformací státního podniku České energetické závody a jejím zakladatelem (a nyní většinovým akcionářem) je stát. Pokud by snad měl někdo pochybnost o tom, že tato státem založená a ovládaná společnost nebyla založena za účelem, aby její minoritní akcionáři měli co největší zisky z provozu jejího podniku, nýbrž za účelem zajištění přiměřených cen elektrické energie pro české domácnosti a firmy, z jejichž daní byly provozované podniky této společnosti v minulosti z velké části nákladně vybudovány, lze tuto falešnou pochybnost jednoduše odstranit tím, že stát na valné hromadě schválí změnu stanov a výslovně do nich tuto samozřejmou skutečnost uvede. Minoritní akcionáři (včetně zahraničních) takovémuto kroku nemohou nijak bránit a to ani případným (zcestným) poukazem na ochranu zahraničních investic (zahraniční investoři nemají více práv než investoři domácí).

Není proto důvodné se obávat, že by minoritní akcionáři mohli úspěšně žalovat např. představenstvo ČEZ, že nevykonává své funkce s péčí řádného hospodáře, pokud by ČEZ neprodával vlastní vyrobenou (nikoliv nakoupenou) elektrickou energii obyvatelstvu za drakonické ceny obchodované na světových burzách. Mimochodem: ČEZ si 90% jím vyrobené elektřiny prodává českým obchodníkům tzv. na přímo (nikoliv přes burzu). Opravdu nechápu, proč vláda netlačí z pozice většinového akcionáře na představenstvo, aby konalo tak, jak má. Pojem „péče řádného hospodáře“ je nutno vždy vykládat ad hoc zejména právě s ohledem na obsah stanov, popř. též s ohledem na vůli valné hromady, která určuje obchodní politiku, tj. koncepční a strategické směřování společnosti, viz § 435 odst. 3 zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích ve znění jeho novely účinné od 01.01.2021, podle něhož se představenstvo řídí zásadami a pokyny schválenými valnou hromadou, pokud nejde o pokyny týkající se obchodního vedení. Otázka, zda je zájmem společnosti výlučně dosahování zisku (za každou cenu), nebo zda je zájmem společnosti též zajištění cenově dostupné elektřiny pro obyvatelstvo, není věcí obchodního vedení, nýbrž věcí strategického a koncepčního vedení, které náleží výlučně valné hromadě, kterou v daném případě ovládá stát. Menšinový akcionáři jsou v této otázce jednoduše přehlasovatelní a žádná zvláštní práva v tomto smyslu nemají.   

Stát tedy od menšinových akcionářů jejich akcie vykupovat nemusí a nemusí dojít ani k žádnému zestátňování. Stačí když stát jako majoritní akcionář jednoznačně uloží představenstvu (když na to královsky placené představenstvo nepřišlo samo od sebe), že ČEZ má prodávat elektřinu se ziskem přiměřeným nákladům na její výrobu a distribuci (tak jako doposud dlouhá léta činil), nikoliv podle cen určovaných na nějaké cizí burze. Strategické směřování akciové společnosti určuje většina na valné hromadě – tedy v daném případě ČR prostřednictvím vlády, resp. příslušného ministerstva.

Jak je možné, že se novinářská obec nerozčiluje, že stát z peněz českých daňových poplatníků v minulosti vybudoval společnost, která nyní v zájmu minoritních akcionářů (a v rozporu se zájmem akcionáře majoritního) dosahuje rekordních zisků za prodej předražené elektřiny právě těmto svým daňovým poplatníkům. To jsme si jako opravdu za obrovské peníze prostřednictvím ČEZu vybudovali jaderné elektrárny (a dokonce připravujeme výstavbu dalších) za účelem, aby nám levně vyrobenou elektřinu následně draze prodával a ještě k tomu tak činil v zájmu pár vykutálených spekulantů? Kde se vzala ta absurdní představa, že minoritní akcionář má více práv, než akcionář majoritní? 

Vláda, jejímž primárním zájmem by měla být ochrana fungujícího hospodářství (včetně ochrany obyvatelstva a firem jakožto odběratelů elektřiny) by měla přestat tyto otázky konzultovat pouze s ekonomy a energetiky a měla by se obrátit na právníky. Vládní poradci a jiní „odborníci“ často úmyslně a v cizím zájmu lžou nebo lži bezděčně papouškují. 

Autor: Jan Pavelec | sobota 9.12.2023 13:32 | karma článku: 28,83 | přečteno: 515x
  • Další články autora

Jan Pavelec

Premiér Fiala svými výroky vůbec neohrožuje svobodu a demokracii.

Premiér Fiala svými výroky nechce rozpoutat občanskou válku. Chce si jimi jen dopomoci k vítezství ve svobodných volbách. Poraženými mají být populisté a extrémisté (politici a jejich voliči), kterým tuto zemi nehodlá přenechat.

16.4.2024 v 14:35 | Karma: 33,62 | Přečteno: 939x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma: 16,49 | Přečteno: 341x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma: 21,86 | Přečteno: 385x

Jan Pavelec

V. Kovářová, Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné (...Tak pravil Zarytýreformista)

Nutkavá potřeba některých politických stran neustále něco reformovat, není naplněním životní nutnosti, nýbrž extrémním výronem voluntarismu a antisystémismu. Životní nutností je zmizení těchto stran v propadlišti dějin.

15.12.2023 v 17:08 | Karma: 8,96 | Přečteno: 162x | Diskuse

Jan Pavelec

Anti-populisté vymýšlejí stále nové "geniální" mediální zkratky a ČT jen dělá co umí.

Nejhorší lží je pravda vytržená z kontextu. Např. je pravdou, že návratem POZE na faktury se nezmění nic na tom, že výrobu této zelené energie dotují i v současnosti (kdy se POZE neplatí) odběratelé nepřímo svými daněmi.

7.12.2023 v 12:35 | Karma: 23,57 | Přečteno: 482x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 25,05
  • Průměrná čtenost 875x
Kromě práva, které jsem vystudoval, se zajímám o politiku, filozofii, makro-ekonomii, sport, společenský vývoj.

Jednou budem dál (možná) - k tomu nám dopomáhej AGI, resp. CML. 

Seznam rubrik