M. Šichtařová, Ministerstvo vnitra jest poněkud nesrozumitelným (...Víra v ideologie)

Zatímco na západě jsou filozofické směry a ideologie brány s nadhledem (pouze jako teorie) u nás ne. My bereme ideologie vážně a snažíme se je praktikovat vždy a všude. 

Ministerstvo vnitra jest poněkud nesrozumitelným - Blog iDNES.cz

"Fakta, vědecká metoda, odbornost, hospodářská prosperita i vůle lidu tak dokonale dostávají nakládačku. Nějaké nápady, co k takovému jednání ministerstvo vnitra vede...?"

25.11.23: K takovému jednání vede zaslepená víra v politické ideologie.

Jak známo, člověk potřebuje něčemu věřit. No a lidé v Česku (hlavně politici, ale taky ekonomové), podléhají různým politickým ideologiím natolik, že jsou pro ně něco jako náboženská víra. Asi to trochu souvisí s tím slavným českým ateismem.

Zatímco na západě jsou filozofické směry a ideologie brány s nadhledem (pouze jako teorie, které se více/méně úspěšně přibližují pochopení fungování lidské společnosti a světa vůbec) u nás ne. My bereme ideologie vážně a snažíme se je praktikovat vždy a na vše a ještě jsme na to hrdí, neboť se pak můžeme považovat za principiální a hodnotově pevné ve stylu "Něch odpadně čo je kolísavé, něch odpadně čo je oportunistické, ale něch v tej straně zostaně čo je pevné, čo je charakterné, čo chce za tento národ zápasiť.“ Proto také častěji než na západě tendujeme k totalitě a tím i k ekonomickému zaostávání.

Jednou je to marxismus-leninismus, pak zase neoliberalismus, multikulturalismus či postmodernismus. Lidé, kteří řídí tuto zemi a kteří ovlivňují její směřování, bohužel poměřují vše co dělají kánonem své ideologické víry, nikoliv rozumem. Neptají se, zda to co navrhují a prosazují je racionální. Neptají se, zda je to v souladu s obecnou lidskou slušností. Oni se ptají, zda je to v souladu s jejich politickou ideologií, které slepě a fanaticky věří. Kromě toho (jak známo), myšlení bolí, tak proč jej nenahradit nějakou pěknou mainstreamovou vírou. 

Zastánci stále užší evropské integrace včetně přijetí eura neboli tzv. euro-hujeři jsou lidé, kteří si velice dobře uvědomují beznadějnost českých politických a jiných rádoby elit (včetně sebe samých) a věří, že rozpuštěním Česka v evropské konfederaci bude Čechům nejlépe. Takzvaní liberálové jsou zase lidé, kteří se navenek rádi prezentují jako jednotky tolerantnosti, modernosti a světovosti. Ve skutečnosti se ale jen snaží zakrývat své ignorantství, snobství a vnitřní prázdnotu, a proto odkývají cokoliv nového, třeba i novou měnu. Důsledky je nezajímají.

Ostatně liberalismus je zajímavý tím, že sice obyvatelstvu západního světa postupně sundal okovy nesvobody, bohužel však tyto okovy postupně a nezastavitelně obyvatelstvu západního světa nasadí zpět (jako jakákoliv jiná ideologie, pokud jí začnou představitelé daného státu slepě věřit a praktikovat). Je smutnou realitou, že výzkumník a "elitní" moderátor v jedné osobě VM k tomuto poznání prozatím stále nedospěl, a koncesionáři ČT (kteří kromě plnění své platební povinnosti též dobrovolně sledují jeho OVM), jsou tak zároveň nedobrovolnými konzumenty jeho mylných narativů, kterými ovládá své diskuzní pořady viz ČT jen dělá, co umí.

Žádná skutečná "teorie všeho" doposud formulována nebyla a člověkem ani nikdy formulována nebude. To samozřejmě platí i pro politické ideologie, viz Probudí se spící voliči pravice? 

Dodatek: Všechny zastánce jakéhokoliv ideologického směru lze třídit do dvou skupin: 1) Naivní ideologové - domnívají se, že jejich politické postoje žádnou ideologii nereprezentují. 2) Cyničtí ideologové - vědí to velmi dobře. Cynismus vědomých ideologů spočívá v tom, že by své politické postoje rádi vnutili (lstivě či nepokrytě) všem ostatním, přestože sami dobře vědí, že ani jejich ideologie není odpovědí na vše (to neplatí pro fanatické věřící). Skupinu cynických ideologů lze dále třídit do dvou podskupin: 2a) Relativní cynikové - neuvědomují si, že pro jakoukoliv ideologii (vč. recentně populárního progresivistického liberalismu) je imanentní totalitarismus. 2b) Absolutní cynikové - vědí to velmi dobře. Absolutně cyničtí ideologové (uvědomují si nedokonalost a totalitní potenciál své ideologie, a přesto by jí rádi vnutili všem ostatním) velmi pravděpodobně spadají též do skupiny osob, která je předmětem častých odborných přednášek prof. Koukolíka.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pavelec | sobota 25.11.2023 16:33 | karma článku: 7,57 | přečteno: 165x
  • Další články autora

Jan Pavelec

Premiér Fiala svými výroky vůbec neohrožuje svobodu a demokracii.

Premiér Fiala svými výroky nechce rozpoutat občanskou válku. Chce si jimi jen dopomoci k vítezství ve svobodných volbách. Poraženými mají být populisté a extrémisté (politici a jejich voliči), kterým tuto zemi nehodlá přenechat.

16.4.2024 v 14:35 | Karma: 33,62 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma: 16,49 | Přečteno: 343x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma: 21,86 | Přečteno: 387x

Jan Pavelec

V. Kovářová, Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné (...Tak pravil Zarytýreformista)

Nutkavá potřeba některých politických stran neustále něco reformovat, není naplněním životní nutnosti, nýbrž extrémním výronem voluntarismu a antisystémismu. Životní nutností je zmizení těchto stran v propadlišti dějin.

15.12.2023 v 17:08 | Karma: 8,96 | Přečteno: 163x | Diskuse

Jan Pavelec

Soukromoprávní regulace cen elektřiny u výrobce

Něco málo k popletené představě o tom, že ochrana minoritních akcionářů spočívá v tom, že ČEZ musí levně vyrobenou elektřinu prodávat za cenu, jejíž výše je v rozporu s dobrými mravy a v rozporu s prodejními cenami před rokem 2022

9.12.2023 v 13:32 | Karma: 28,83 | Přečteno: 517x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

Piráti vytáhli plán proti dezinformacím. Putin má zájem ovlivnit volby, tvrdí

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  14:48

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 25,05
  • Průměrná čtenost 875x
Kromě práva, které jsem vystudoval, se zajímám o politiku, filozofii, makro-ekonomii, sport, společenský vývoj.

Jednou budem dál (možná) - k tomu nám dopomáhej AGI, resp. CML. 

Seznam rubrik