Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotbalová Sparta pokračuje (stejně jako celá ČR) na cestě evropské průměrnosti.

Aktuální výprodej hráčů do zahraničí není ničím novým. Fotbalová Sparta se již dlouhá léta zbavuje nejen nejhorších, ale i těch nejlepších hráčů. Ponechává si ty průměrné a doufá, že s nimi na domácí scéně ty tituly nějak dokope.

Aktuální výprodej hráčů do zahraničí není ničím novým. Fotbalová Sparta se již dlouhá léta zbavuje nejen těch nejhorších, ale zároveň i těch nejlepších hráčů. Dlouhodobě si ponechává jen ty průměrné (v evropském srovnání) a doufá, že s nimi na domácí scéně ty mistrovské tituly tak nějak dokope. Ani devítiletý půst tuto jejich scestnou přestupovou politiku (hráči jsou prakticky něco jako housky na krámě) nenarušil. Jen co Sparta klopotně a s velkou dávkou štěstí letos ukopala po devítiletém období temna 37. titul v historii, její vedení záhy svou praktickou politikou připomnělo veřejnosti, že to s nějakými převratnými sportovními úspěchy v evropských pohárech nemyslí a nikdy nemyslelo vážně. Jestli něco sparťanské vedení bere vážně, jsou to tučné přestupové částky placené průměrnými evropskými kluby za prodej jejích nejlepších hráčů. 

Fotbalová Sparta tím ovšem pouze kopíruje celospolečenské nastavení této země. Obdobně jako je celá ČR v evropském srovnání převážně jakousi montovnou, konkurující hlavně levnou pracovní silou, je fotbalová Sparta pouhou hráčskou kolonií pro průměrné kluby ze západní Evropy. Člověk by se tomu vlastně ani moc nedivil, kdyby ovšem Spartu nevlastnil jeden dolarový miliardář, který z dlouhé chvíle skupuje po Evropě tu elektrárnu, tu francouzský deník, tu podíl v klubu z Premier League.

Mentální nastavení této země a většiny jejích obyvatel (nejlépe je být ve všem pouze průměrný, moc nevyčnívat a neprovokovat) přiživují také čeští novináři, kteří jsou jakýmsi vzorkem či etalonem této průměrnosti. V nevědomé touze nevybočit z davového mainstreamu, kdykoliv některý z hráčů vyroste trošku nad ligovou úroveň, začnou tito novináři okamžitě spřádat osnovy jejich možného zahraničního angažmá. Co bychom si tady v tom našem českém průměrném bahýnku počali s nějakou hvězdou evropské úrovně, že. Také samotní čeští hráči mají intuitivně zcela správný dojem, že jakmile trochu sportovně vyrostou, mají morální nárok na to, aby je klub prodal do zahraničí, aby si v zahraničí přišli na "hezké peníze" na důchod. Co na tom, že ze sportovního hlediska jde o krok zpět.  

Zatímco v éře Nedvědů, Rosických a dalších šlo o prodeje do klubů špičkové evropské úrovně, v současnosti tito hráči odcházejí do klubů, které jsou po sportovní stránce horší než Sparta. Namísto nárůstu jejich sportovní úrovně, ze kterého by mohla těžit též reprezentace, logicky dochází naopak k jejich kvalitativnímu útlumu a po pár letech se tito hráči vracejí do české ligy jako spráskaní psi - co už takových případů v minulosti bylo. Chápu, že jim jde o peníze, nicméně z dlouhodobější perspektivy si nemyslím, že se takovéto přestupy do horších klubů vyplatí. Po sportovní stránce určitě ne a po finanční možná nakonec taky ne. Zrovna ve Spartě se hráči (na české poměry) špatně rozhodně nemají. 

Poslední případ? Čvančara odchází do Mönchengladbachu - ano je to pětinásobný mistr Německa - naposledy před pár lety, konkrétně v roce 1977. Vloni desátý. Stačí se podívat na jeho historii a je jasné, že po sportovní stránce je to německý průměr - a to samé čeká i hráče Čvančaru - rád se budu mýlit. 

A co se samotným klubem, který není schopen fungovat bez toho, aniž by rok co rok neprotočil praktickou celou základní sestavu? V evropských pohárech určitě nemá co pohledávat a pokud někdo Spartě v pohárech vášnivě fandí, jde o čistou naivitu. Pokud se někdy shodou okolností Sparta prokousala v pohárech do pokročilejší fáze, co následovalo? - ano správně - prodej těch hráčů, kteří ji do ní dotáhli. A co pak následovalo? - ano opět správně - vyřazení a konec. A takto to jde ve Spartě dlouhá léta pořád dokola. 

Pan Priske je jistě sympatický chlapík a schopný fotbalový odborník, ale myslím si, že už mu musí taky pomalu docházet, do jakého pokřiveného klubu se to vlastně dostal. Vedení po něm na jednu stranu chce tituly v domácí lize a postupy do ligy mistrů a na druhou stranu mu pod rukama rozprodá co může. Nákup - prodej, nákup - prodej - pořád dokolečka. Já se vůbec nedivím tomu, že např. taková Plzeň s mnohem skromnějším rozpočtem za poslední léta uhrála mnohem více titulů než Sparta - jejich vedení se totiž takto tupě nechová. Mnohem rozumnější přestupovou politiku má i Slavia.   

Autor: Jan Pavelec | sobota 15.7.2023 18:29 | karma článku: 14,94 | přečteno: 308x
  • Další články autora

Jan Pavelec

Premiér Fiala svými výroky vůbec neohrožuje svobodu a demokracii.

Premiér Fiala svými výroky nechce rozpoutat občanskou válku. Chce si jimi jen dopomoci k vítezství ve svobodných volbách. Poraženými mají být populisté a extrémisté (politici a jejich voliči), kterým tuto zemi nehodlá přenechat.

16.4.2024 v 14:35 | Karma: 33,62 | Přečteno: 939x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma: 16,49 | Přečteno: 341x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma: 21,86 | Přečteno: 385x

Jan Pavelec

V. Kovářová, Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné (...Tak pravil Zarytýreformista)

Nutkavá potřeba některých politických stran neustále něco reformovat, není naplněním životní nutnosti, nýbrž extrémním výronem voluntarismu a antisystémismu. Životní nutností je zmizení těchto stran v propadlišti dějin.

15.12.2023 v 17:08 | Karma: 8,96 | Přečteno: 162x | Diskuse

Jan Pavelec

Soukromoprávní regulace cen elektřiny u výrobce

Něco málo k popletené představě o tom, že ochrana minoritních akcionářů spočívá v tom, že ČEZ musí levně vyrobenou elektřinu prodávat za cenu, jejíž výše je v rozporu s dobrými mravy a v rozporu s prodejními cenami před rokem 2022

9.12.2023 v 13:32 | Karma: 28,83 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  16:43

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  16:42

Aktualizujeme Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhodlala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 25,05
  • Průměrná čtenost 875x
Kromě práva, které jsem vystudoval, se zajímám o politiku, filozofii, makro-ekonomii, sport, společenský vývoj.

Jednou budem dál (možná) - k tomu nám dopomáhej AGI, resp. CML. 

Seznam rubrik