Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda ČR státní výdaje škrtat nemusí, ale chce.

V ČR je tempo zadlužování nejrychlejší proto, že v ostatních zemích EU rostl HDP rychleji, nikoliv proto, že by se v ČR více rozhazovalo. Škrty nejsou pro vládu vedenou ODS nástrojem pro snížení zadlužení, ale je to cíl sám o sobě

Představme si hypotetickou situaci, že by v letošním roce HDP vzrostl o 4%, oproti předpokládané nule. Tento hypotetický růst by představoval v dnešních cenách cca 300 miliard, viz článek, což by mohlo znamenat hrubým odhadem cca 80 miliard dodatečných příjmů státního rozpočtu, srov. tabulka. Podotýkám, že průměrný růst HDP za 30ti letou existenci ČR činí cca 2,5% a to při započítání anomálních hospodářských propadů z roku 2020 (Covid) a 2009 (finanční krize), tzn., že růst HDP ve výši 4% ročně by mohl být považován za něco zcela normálního a udržitelného.  

A teď si představme ještě více hypotetickou situaci (v ČR skoro až nereálnou), že by po covidem způsobeném propadu ekonomiky došlo k obnovení kapacit, k chytrým vládním stimulacím ekonomiky a v důsledku toho k ještě výraznějšímu meziročnímu nárůstu HDP např. o 8%. I takovéto nárůsty HDP (byť mezičtvrtletně) již v historickém vývoji české ekonomiky nastaly - zejména po předchozích výrazných propadech. Uvádět rekordní dvouciferné historické nárůsty HDP, kterých bylo dosaženo v jiných zemích světa asi nemá cenu zmiňovat. Nicméně 8% nárůst by již mohl srazit schodek státního rozpočtu na polovinu toho, co je pro rok 2023 plánováno - a nikde není psáno, že musíme být na nule za jeden či dva roky.

No a teď si představme, co by v této hypotetické situaci, kdy díky masivnímu hospodářskému růstu by byl schodek státního rozpočtu více méně vyrovnaný, udělala vláda ČR pod vedením ODS. Tvrdím, že by nedělala nic jiného než právě dělá svým "ozdravným balíčkem" a "ozdravným balíčkem ozdravného balíčku". Připomeňme si, jaká byla reakce současných vládních (tehdy opozičních) politiků v médiích, když v roce 2016 bylo saldo státního rozpočtu v přebytku cca 61 miliard. Bezelstně a nepokrytě tehdy prohlašovali, že přebytek měl být ještě vyšší, čímž bezděčně přiznávali, že jim nejde o vyrovnaný státní rozpočet, nýbrž o osekání státních výdajů za každou cenu.

Vláda ODS by tedy prováděla zhruba tatáž opatření, která navrhuje v situaci, kdy bohužel růst HDP bude pravděpodobně nulový a schodek státního rozpočtu bude i právě proto tak vysoký jak vysoký bude. Jenom by se jí tyto kroky ve spřátelených médiích trochu hůře odůvodňovaly (pozn.: nedělní spiklenecká souhra dua Moravec-Kalousek v ČT byla ale opět příkladná). Musela by vytáhnout jiné osvědčené lži-karty, např. různé pokřivené interpretace tzv. strukturálního deficitu, mandatorních výdajů atp., nicméně tyto karty už by v takovéto hospodářské situaci neměly svou mediální sílu a proto by se musela mnohem častěji uchylovat k pravdě, tj. musela by pravdivě přiznat, čeho chce svým velmi chtěným škrtáním státních výdajů skutečně dosáhnout.

Kdo to ještě neví, snem těchto prolhaných politiků je malý levný stát, tj. ubohý stát na způsob divokého západu, kde by si mohli koupit veškeré zprivatizované veřejné služby (v rámci zdravotnictví, školství, dopravy, a poté možná i bezpečnosti atd.) a ti chudší by měli smůlu. Proč? Protože teprve pak by si své bohatství mohli lépe vychutnat - zakusili by mnohem častěji jeho výhody. Mohli by si zaplatit delší dožití ve zdraví, lepší vzdělání svých dětí, mohli by bez omezení využívat draze placenou dopravní a jinou infrastrukturu, zaplatit si svou osobní bezpečnost atd. a zároveň by viděli, že většina ostatních si totéž dovolit nemůže - a z toho by mlaskali blahem. 

Pochopitelně výše načrtnutá hypotetická situace výraznějšího růstu HDP nemůže reálně nastat, pokud je vládnoucí stranou ODS. Tato strana jakmile se dostane k moci, vždy neomylně svými kroky způsobuje ekonomický pokles a čím déle je u moci, tím se HDP snižuje a snižuje až směrem k recesi. Z toho pak plynou nižší daňové a jiné příjmy státního rozpočtu a hle - hned má tato strana odůvodnění, proč musí škrtat výdaje. To dá rozum proč - no přeci aby byl vyrovnaný státní rozpočet - takto se přeci chová odpovědná vláda, že hospodaří vyrovnaně. Mazaně si podkope příjmy, aby pak mohla odpovědně osekat výdaje. Takto je to jednoduché. To pochopí i kdejaký chemik či elektrikář. 

Plánovanými tupými škrty vláda ODS žádného výrazného snížení schodku nedosáhne, neboť jimi pouze podkope růst HDP potažmo příjmy státního rozpočtu. To ale vládní politici ve skutečnosti dobře vědí (na dopady Kalouskových tupých škrtů jistě nezapomněli). Vědí ale, že se těmito škrty přiblíží svému skutečnému anarchistickému snu, o malém levném (ubohém) státu, viz odstavec o teorii podkovy. Škrty tedy nejsou pro tuto vládu nástrojem pro snížení zadlužení (jak se snaží veřejnosti namluvit), nýbrž cíl sám o sobě. 

Pokud jde o často zmiňovaný údaj o nejrychlejším tempu zadlužování ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU, je nutno neustále připomínat, že míra zadlužení (jak celková, tak meziroční) se uvádí relativně v poměru k HDP. ČR je jednou z nejvíce zadlužujících se ekonomik (pouze z hlediska tempa, nikoliv celkově) právě proto, že v ostatních zemích v covidových a postcovidových letech rostl HDP rychleji než u nás. Není to tedy o tom, že by se v ČR nejvíce rozhazovalo, jak chtějí někteří zlovolní aktivističtí komentátoři a vládní politici neustále podsouvat veřejnosti, nýbrž o chabém růstu HDP, resp. jeho stagnaci. V celkovém zadlužení je na tom ČR ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi velice dobře.

Tento článek je určen zejména těm, kdo volili současnou vládu z důvodu, že uvěřili pohádce o tom, že minulá vláda za covidu na rozdíl od ostatních zemí nezodpovědně rozhazovala, že toto rozhazování je zásadní příčinou stávajícího relativního tempa zadlužování a že současná vláda je schopná nás tohoto zadlužení zbavit. Současná vláda je schopná dovést tuto zemi pouze do recese, přičemž míra zadlužení v poměru k HDP bude v této recesi +/- stále stejná. Plete si totiž fiskální politiku s účetnictvím. Bude nám tedy všem hůř, zadlužení bude stále stejné a ani případné demonstrace tuto vládu v jejím "snažení" nezastaví. I kdyby se zaplnila celá Letná, tato vládna neuhne - neboť kdyby uhnula, bylo by to populistické - a tato vláda je přeci odpovědná. Proto jí tu taky máme, že. 

Závěrem doporučení pro všechny "vlastence" (pro něž je placení daní v jejich vlasti jen házením klacků pod nohy a státní výdaje jsou jen socialistickým přerozdělováním jejich bohatství ve prospěch chudých lenochů), kteří trpí hysterickou fobií ze zadlužování státu a popletenými představami, že občané státu (budoucí generace) jsou snad nějakými jeho ručiteli, a zejména pro ty z nich, kteří těmito přeludy straší obyvatelstvo v médiích: Zkuste zvážit emigraci do nějakého méně zadluženého státu - doporučit lze zejména africké státy - tam je zadluženost v poměru k HDP velice příznivá a přerozdělovací nemocí tam taky moc netrpí. V zemích EU dluhový azyl nalézt nelze. 

Autor: Jan Pavelec | středa 7.6.2023 20:30 | karma článku: 18,28 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Jan Pavelec

Premiér Fiala svými výroky vůbec neohrožuje svobodu a demokracii.

Premiér Fiala svými výroky nechce rozpoutat občanskou válku. Chce si jimi jen dopomoci k vítezství ve svobodných volbách. Poraženými mají být populisté a extrémisté (politici a jejich voliči), kterým tuto zemi nehodlá přenechat.

16.4.2024 v 14:35 | Karma: 33,26 | Přečteno: 907x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma: 16,49 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma: 21,86 | Přečteno: 384x

Jan Pavelec

V. Kovářová, Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné (...Tak pravil Zarytýreformista)

Nutkavá potřeba některých politických stran neustále něco reformovat, není naplněním životní nutnosti, nýbrž extrémním výronem voluntarismu a antisystémismu. Životní nutností je zmizení těchto stran v propadlišti dějin.

15.12.2023 v 17:08 | Karma: 8,95 | Přečteno: 161x | Diskuse

Jan Pavelec

Soukromoprávní regulace cen elektřiny u výrobce

Něco málo k popletené představě o tom, že ochrana minoritních akcionářů spočívá v tom, že ČEZ musí levně vyrobenou elektřinu prodávat za cenu, jejíž výše je v rozporu s dobrými mravy a v rozporu s prodejními cenami před rokem 2022

9.12.2023 v 13:32 | Karma: 28,83 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

Anti-populisté vymýšlejí stále nové "geniální" mediální zkratky a ČT jen dělá co umí.

Nejhorší lží je pravda vytržená z kontextu. Např. je pravdou, že návratem POZE na faktury se nezmění nic na tom, že výrobu této zelené energie dotují i v současnosti (kdy se POZE neplatí) odběratelé nepřímo svými daněmi.

7.12.2023 v 12:35 | Karma: 23,57 | Přečteno: 481x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

M. Šichtařová, Ministerstvo vnitra jest poněkud nesrozumitelným (...Víra v ideologie)

Zatímco na západě jsou filozofické směry a ideologie brány s nadhledem (pouze jako teorie) u nás ne. My bereme ideologie vážně a snažíme se je praktikovat vždy a všude.

25.11.2023 v 16:33 | Karma: 7,57 | Přečteno: 164x

Jan Pavelec

Klaus podpořil Fica ve volbách. Nejde však ani o Klause ani o Fica - podstata je jinde.

Dnes se zahraniční média nevybíravě vměšují do voleb na Slovensku, zítra se budou stejně nevybíravě vměšovat do voleb v Česku. Jde o masivní mediální manipulaci ve stylu "Novináři všech zemí, spojte se."

15.9.2023 v 17:30 | Karma: 30,21 | Přečteno: 811x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

Češi nejsou jednotným politickým národem. Srpen 1968 a jiné pohromy se mohou opakovat.

Další kolo vyumělkovaných projevů při kladení věnců máme po roce opět za sebou. Nastane-li však nový srpen 1968, nelze očekávat, že čeští politici budou jednat poučeněji. Mění se kulisy, mění se herci, ale role jsou stále stejné.

29.8.2023 v 17:15 | Karma: 16,37 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

Fotbalová Sparta pokračuje (stejně jako celá ČR) na cestě evropské průměrnosti.

Aktuální výprodej hráčů do zahraničí není ničím novým. Fotbalová Sparta se již dlouhá léta zbavuje nejen nejhorších, ale i těch nejlepších hráčů. Ponechává si ty průměrné a doufá, že s nimi na domácí scéně ty tituly nějak dokope.

15.7.2023 v 18:29 | Karma: 14,94 | Přečteno: 308x | Diskuse| Sport

Jan Pavelec

K. Lhotská, Quo vadis, ODS?

Má-li tato strana lež (klamavou reklamu) už ve svém názvu, nemůže nikdy nikam dokráčet, neboť jak známo: lež má krátké nohy.

2.6.2023 v 16:30 | Karma: 8,17 | Přečteno: 166x

Jan Pavelec

Z. Hosman, Bublifuky mediokracie

Zatímco moc zákonodárná, výkonná a soudní jsou ústavně omezeny tzv. systémem vah a protivah, moc mediální si v ČR dělá prakticky co chce, a když si někdo dovolí kritiku, začne volat o pomoc do celého světa.

2.6.2023 v 15:27 | Karma: 4,32 | Přečteno: 77x

Jan Pavelec

T. Vodvářka, Mistrovství světa v hokeji bez Rusů není mistrovstvím světa?

Česká média neznají míru a v touze po senzaci slouží jako nástroj ruské propagandy a urážek i v takových oblastech jako je hokej. Je to taková jednosměrná mediální žumpa.

2.6.2023 v 13:16 | Karma: 6,28 | Přečteno: 143x

Jan Pavelec

O. Šebesta, Antibabišismus a profialismus

Tato vláda si dle Vašeho článku může dělat prakticky cokoliv, resp. Vám bude stačit, že se vyvaruje citovaných "smrtelných hříchů" přechozího předsedy vlády, a budete ji tak jako tak i příště volit jako tzv. menší zlo.

1.6.2023 v 16:02 | Karma: 5,28 | Přečteno: 88x

Jan Pavelec

M. Šichtařová, Za drahé energie může ideologie, strop nic neřeší

Naopak: Strop řeší vše. Pokud by vláda postupovala podle toho, co jí umožňuje platný právní řád, tj. podle zákona o cenách, a nikoliv dle názorů zlovolných poradců, o žádných kompenzacích by nemusela být řeč.

1.6.2023 v 14:16 | Karma: 6,18 | Přečteno: 109x

Jan Pavelec

J. Bálek, Probudí se levice? (...a probudí se spící voliči pravice?)

Politické ideologie považuji za tu nejtupější formu náboženské víry jakou si lze představit. Praktická realizace pravicových dogmat v ČR však na rozdíl od těch levicových stále ještě nevedla k jejich dostatečné diskreditaci.

1.6.2023 v 13:13 | Karma: 3,02 | Přečteno: 52x

Jan Pavelec

Jedním z principů rozpočtového práva je princip přednosti výdajů před příjmy.

Nejde o přednost tupého škrtání státních výdajů, nýbrž o naplňování cílů hospodářské politiky, jejímž nástrojem mají být tak vysoké výdaje, jakými bude těchto cílů dosaženo. Vláda ČR ale předstírá, že o tomto principu nic neví.

6.5.2023 v 10:04 | Karma: 17,46 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

Důchodová reforma právě začala, aneb je generace tzv. „Husákových dětí“ tou nejhloupější?

V mediálním prostorou se ustálilo falešné tvrzení, že aktuální návrh změny valorizačního vzorce ještě není tou „pravou ořechovou“ důchodovou reformou. Ta prý teprve přijde, až se na ní politici napříč politickým spektrem shodnou.

5.3.2023 v 14:57 | Karma: 44,52 | Přečteno: 9721x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

Hrozí nám nový „únor 1948"?

Je naivní se domnívat, že zákaz propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka je dostatečnou ochranou před nástupem totality. Je potřeba jít k podstatě událostí a ptát se na příčiny.

26.2.2023 v 10:06 | Karma: 28,21 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

Co je ještě horší než populismus? Antipopulismus!

Už je to hodně let, co se u nás začalo šířit jedno takové nepěkné slovíčko. Poslední dobou se však jeho nadužívání stalo nesnesitelným. Nikdo se netrápí jeho definováním, ale jako argument funguje perfektně.

13.10.2022 v 16:36 | Karma: 23,50 | Přečteno: 681x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 21
  • Celková karma 24,87
  • Průměrná čtenost 875x
Kromě práva, které jsem vystudoval, se zajímám o politiku, filozofii, makro-ekonomii, sport, společenský vývoj.

Jednou budem dál (možná) - k tomu nám dopomáhej AGI, resp. CML. 

Seznam rubrik