Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Důchodová reforma právě začala, aneb je generace tzv. „Husákových dětí“ tou nejhloupější?

V mediálním prostorou se ustálilo falešné tvrzení, že aktuální návrh změny valorizačního vzorce ještě není tou „pravou ořechovou“ důchodovou reformou. Ta prý teprve přijde, až se na ní politici napříč politickým spektrem shodnou.

V mediálním prostorou se ustálilo falešné tvrzení, že úprava valorizačního vzorce, jakožto výsledek aktuálního stavu legislativní nouze (který mimochodem žádnou legislativní nouzí není), ještě stále není tou „pravou ořechovou“ důchodovou reformou. Ta prý teprve přijde, až se na ní politici napříč politickým spektrem shodnou. Kdyby se na ní totiž neshodli, měla by jak známo z minulosti toliko jepičí život (vzpomeňme např. osud tzv. 2. důchodového pilíře nebo EET).

Podle mého názoru to naopak počátek důchodové reformy je. Přesně takto si totiž některé politické strany u nás důchodovou reformu představují. Fetiš jménem vyrovnaný státní rozpočet, pod jehož skořápkou je touha po co nejnižších státních výdajích (slovy těchto stran: touha po co nejmenším socialistickém přerozdělování a po co nejmenším projídání budoucnosti a rozhazování peněz z vrtulníku) je pro ně kategorickým imperativem. Chcete-li co nejvíce osekat jakékoliv výdaje státního rozpočtu, které pro politiky vládní koalice (jak se ukázalo nad sobotním ránem v poslanecké sněmovně) nejsou ničím jiným než zvláštním případem "značných hospodářských škod" (pokud tyto výdaje neslouží jim samotným), je nejefektivnější "podívat se na zoubek" rozhazovačným důchodcům, kteří svou rozmařilostí v obchodních centrech jenom přilívají olej do inflačního kotle. Tento zrůdný imperativ velí těmto politikům, udělat z průběžného důchodového systému nedůstojnou almužnu, aby pak mohli papouškovat v televizi, že generaci tzv. Husákových dětí nezbývá nic jiného, než si dlouhá léta spořit v různých obskurních pro-inflačních důchodových fondech, nebo že je nutný návrat k tzv. rodinné mezigenerační solidaritě 19. století (ano už vidím tu lidoveckou představu vícegenerační rodinky žijící v pospolitosti na zemědělské usedlosti ve vzájemném porozumění a solidaritě (nebudeš dělat co ti říkám dědku???, tak zítra jsi bez oběda!!!). Tvrdí nám, že když to neuděláme, tak budeme ve stáří chudáci, neboť stát nám důstojné důchody nezajistí. Protože je ale těmto odpovědným zástupcům lidu jasné, že na výše uvedené vizi důchodové reformy se s tzv. neodpovědnou opozicí nikdy nedohodnou, zdařilou mediální manipulací vnucují veřejnosti představu, že toto ještě ta opravdová důchodová reforma není a pouze jde o odvrácení "značných hospodářských škod", které nemohli předvídat, neboť nemají protiinflační křišťálovou kouli.

Média bezmyšlenkovitě přejímají falešné paradigma tzv. demografické křivky, jako by snad šlo o funkci nějakého fyzikálního zákona a ten kdo tento fyzikální důchodový zákon nechápe, asi nedával na základní škole pozor. Věc se má ale tak, že důchodců bude tolik, kolik zákon stanoví, že jich bude a výše jejich důchodů bude opět jen tak vysoká, jak vysoká zákon stanoví, že vysoká bude. Nejde o nic jiného než o nastavení zákonných parametrů. Falešná je také představa, že důchodová reforma je zapotřebí proto, že tzv. důchodový účet je v deficitu. Důchodový účet nevznikl proto, aby byl setrvale vyrovnaný, nýbrž proto, aby jeho případné přebytky (které také v minulosti několikrát nastaly) nebyly použity na nic jiného než na vyplácené důchody. Je zcela přirozené, že některé generace jsou početnější než generace jiné. Demografická křivka není nekonečně vzestupná ani nekonečně sestupná (pokud se ovšem někdo nedomnívá, že tato civilizace směřuje ke svému zániku), ale postupuje v čase ve vlnách. Nastane-li situace, kdy generace tzv. Husákových dětí bude pobírat důchod, budou nároky na důchodový systém sice napnuté, ale půjde o napnelismus dočasný a aprobovaný, neboť elixír nesmrtelnosti doposud vynalezen nebyl a do důchodu se následně dostanou generace, které budou mnohem méně početné (jak absolutně, tak i relativně vůči ekonomicky aktivnímu obyvatelstvu).

Nevím, kde se vzala dezinformace, že pokud výše aktuálně vyplácených důchodů převyšuje výši aktuálních příjmů z pojistného na důchodové pojištění, „máme problém Houstone“ a je nutno přijít s důchodovou reformou a zničit poslední zbytky toho co ještě v tomto státě zničeno nebylo. Dočasný schodek je řešitelný prostřednictvím ostatních daňových příjmů, popř. úpravou zákonných parametrů. Je notorietou, že v ostatních zemích demokratického světa jsou důchody zcela běžně saturovány v mnohem větší míře než u nás z daní jako takových, a nikoliv jen z příjmů pojistného na důchodové pojištění. Mimochodem o žádné důchodové pojištění v pravém slova smyslu nejde. Placení pojistného na důchodové pojištění je projevem průběžného důchodového systému, který je založen na mezigenerační solidaritě ekonomicky aktivního obyvatelstva s těmi, kdo s ohledem na svůj věk již ekonomicky aktivní být nemohou. Od Bismarcka nikdo nic lepšího, než průběžný důchodový systém nevymyslel a nevymyslí. Zejména v něm odpadá negativní efekt inflace (tj. znehodnocování hodnoty peněz zubem času), kdy aktuálním HDP jsou saturovány aktuálně vyplácené důchody. Mnohem podstatnější, než nějaká spekulativní demografická křivka je statistická (historická)  křivka růstu HDP a statistická (historická) křivka růstu inflace.Čím je společnost bohatší, tím by si mohla a měla dovolit lepší životní úroveň svých důchodců. Pokud politik proklamuje, že předjímá situaci, která nastane za 20-30 let, je to podobné, jako kdyby někdo v roce 1990 tvrdil, že ví, v jakém světě budeme žít dnes, a proto navrhuje to, co navrhuje. 

Jako příslušník generace tzv. Husákových dětí jsem srozuměn s pomyslnou společenskou mezigenerační smlouvu, jejíž podstata spočívá v tom, že celý svůj ekonomicky aktivní život přispívám a budu přispívat na důchod těm spoluobčanům, kteří již ekonomicky aktivní být nemohou. Totéž ale očekávám od generace příští. V rámci této společenské smlouvy se domnívám, že moje generace má přirozené právo požadovat po státu, aby jí v důchodovém věku vyplácel důchod v takové relativní výši (vůči průměrné mzdě) a za takových zákonných podmínek (plus minus) jaké platí pro současnou generaci důchodců. Pokud tedy nebude naše společnost chudnout a chudnout až na úroveň rozvojových zemí. Iritují mě proto rádoby vtipná prohlášení, že „až já půjdu do důchodu, tak už stejně žádný nedostanu“. Jestli totiž v budoucnu na důchody nebude, bude tomu tak z důvodu zákona vyhlášeného ve sbírce zákonů, nikoliv z důvodu zákona přírodního.

Pokud si ale budeme volit politiky, kteří před mezigenerační solidaritou dávají přednost vlastnímu sobectví a pro které je placení daní nebo pojistného na důchodové pojištění házení klacků pod nohy a trestem za úspěch, tak skutečně žádné důstojné důchody mít nebudeme. To jsme opravdu tak hloupá generace??? !!!

PS: Nemám nic proti tomu, aby si lidé odkládali ze svých příjmů na stáří - pokud na to mají. Je to jejich osobní zodpovědnost. Nesouhlasím ale s tím, aby byla tzv. "důchodová reforma" založena na oslabení potažmo zničení stávajícího průběžného důchodového systému (populistickými pokusy na lidech).

Autor: Jan Pavelec | neděle 5.3.2023 14:57 | karma článku: 44,52 | přečteno: 9723x
  • Další články autora

Jan Pavelec

Premiér Fiala svými výroky vůbec neohrožuje svobodu a demokracii.

Premiér Fiala svými výroky nechce rozpoutat občanskou válku. Chce si jimi jen dopomoci k vítezství ve svobodných volbách. Poraženými mají být populisté a extrémisté (politici a jejich voliči), kterým tuto zemi nehodlá přenechat.

16.4.2024 v 14:35 | Karma: 33,62 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma: 16,49 | Přečteno: 343x | Diskuse| Politika

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma: 21,86 | Přečteno: 387x

Jan Pavelec

V. Kovářová, Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné (...Tak pravil Zarytýreformista)

Nutkavá potřeba některých politických stran neustále něco reformovat, není naplněním životní nutnosti, nýbrž extrémním výronem voluntarismu a antisystémismu. Životní nutností je zmizení těchto stran v propadlišti dějin.

15.12.2023 v 17:08 | Karma: 8,96 | Přečteno: 163x | Diskuse

Jan Pavelec

Soukromoprávní regulace cen elektřiny u výrobce

Něco málo k popletené představě o tom, že ochrana minoritních akcionářů spočívá v tom, že ČEZ musí levně vyrobenou elektřinu prodávat za cenu, jejíž výše je v rozporu s dobrými mravy a v rozporu s prodejními cenami před rokem 2022

9.12.2023 v 13:32 | Karma: 28,83 | Přečteno: 517x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 25,05
  • Průměrná čtenost 875x
Kromě práva, které jsem vystudoval, se zajímám o politiku, filozofii, makro-ekonomii, sport, společenský vývoj.

Jednou budem dál (možná) - k tomu nám dopomáhej AGI, resp. CML. 

Seznam rubrik